Защо дa ги срещнеш е лоша поличба?Защо жените-птици са изобразявани с

...
Защо дa ги срещнеш е лоша поличба?Защо жените-птици са изобразявани с
Коментари Харесай

Кои са древноруските сирени – Сирин, Алконост и Гамаюн?

Защо дa ги срещнеш е неприятна прокоба?

Защо жените-птици са изобразявани с голи гърди? Разказваме ви за съществата от средновековните славянски митове, които се назовават съветските сирени.

В древноруското езичество обликът на жената-птица има няколко трактовки и се корени надълбоко в езическото минало. Някои считат, че да срещнеш тези създания е огромно благополучие, а други имат вяра, че ще ги настигне неволя. Сирин, Алконост и Гамаюн са имената им в славянската митология. Всички те наподобяват като птици с женски лица, само че играят разнообразни функции. Къде се крие разликата сред тях?

 Райската птица Сирин. Началото на XIX век. Неизвестен художник; Алконост. Рисунка от първата половина на XIX век

Райската птица Сирин. Началото на XIX век. Неизвестен художник; Алконост. Рисунка от първата половина на XIX векСвободни източници

Според преданието Сирин и Алконост са птици от райската градина, населявана от висшите богове. Те умеят да пътуват сред световете, по тази причина от време на време попадат на земята. И двете имат пленителни вълшебни гласове, от които човек може да изпадне в транс и даже да загуби мозъка си.

 Сирин и Алконост. Птици на насладата и скръбта, 1896 година

Сирин и Алконост. Птици на насладата и скръбта, 1896 г.Виктор Васнецов/Третяковска галерия/Свободни източници

За славяните Сирин и Алконост са олицетворение на господ Велес – вторият по мощност в славянския мавзолей на божествата. С времето Сирин се трансформира в преобразяване на тъмната страна на божеството, а Алконост – в светлата. Затова постоянно Сирин и Алконост се изобразяват дружно, като неразделните птици на печала и насладата.

 Птица Алконост, 1905 г.; Райска птица Сирин. Първата половина на XIX век

Птица Алконост, 1905 г.; Райска птица Сирин. Първата половина на XIX векИван Билибин/Свободни източници

Птиците се разграничават по външен тип: постоянно Алконост е с женски ръце (той е мъж до кръста, само че има птичи криле и птичи лапи), а Сирин е като птица, само че с женско лице.

 Суеверие, митични създания, Сирин и Алконост, медна гравюра, Русия, към 1840 година

Суеверие, митични създания, Сирин и Алконост, медна гравюра, Русия, към 1840 г.Legion Media

Смята се, че пеенето им също е друго. Докато песните на Алконост не носят несгоди и подаряват наслада, то тези на Сирин от време на време са пагубни за индивида. Докато слуша гласа ѝ, човек не помни за всичко на света и губи воля, изпада в положение на транс и може да премине в различен свят, т.е. просто да загуби мозъка си или да почине. Поради тази причина в националните поверия се споделя, че Сирин се бои от мощни звуци и, с цел да я прогонят, хората бият камбани и тръбят.

 Сирин, преди 1928 година

Сирин, преди 1928 г.Сергей Соломко/Свободни източници

Изследователите считат, че прототипът на Сирин е сирената от древногръцката митология, защото описанието ѝ мощно припомня на държанието на съществото, което тегли мореплавателите към гибелта им. Но с идването на християнството езическият облик получава значение, което подхожда по-добре на новата религиозна парадигма.

 Сирин

СиринИван Билибин/Свободни източници

Има малцина непокътнати изображения на божествен птици с голи гърди. Този облик се счита за по-архаичен и ни връща към времената, когато е публикуван анимизмът – поклонничеството към силите на природата. В този си тип съществото се пояснява като женското начало и въплъщението на дамата, която кърми целия човешки жанр. Но древногръцкото въздействие с времето го трансформира.

 Райска птица Алконост. 1881 година

Райска птица Алконост. 1881 г.Свободни източници

Що се отнася до Алконост, то в облика ѝ се следи заимстване от различен гръцки мит – този за Алкиона. Според него мъжът на Алкиона умира по време на стихия, а тя, обезумяла от тъга, се хвърля в морето. Но боговете се смиляват над нея и я трансформират в храбра птица. Появата на думата Алконост се свързва с неточност в превода на легендата за Алкиона.

 Рисувани дървени лъжици от сбирката на московчанката Лилия Рихтер

Рисувани дървени лъжици от сбирката на московчанката Лилия РихтерАлексей Бойцов/Sputnik

В националното творчество облиците на вълшебната птица-жена е много известен. Изображението ѝ се среща на доста предмети от бита – от сандъци до чекръци и шейни. Но в този подтекст той работи като бранител против беди.



Иван Билибин/Свободни източници

Сирин и Алконост доста наподобяват на друга райска птица – Гамаюн. В Рус считат, че тя е делегат на боговете. Хората имат вяра, че Гамаюн знае всичко за предишното и за бъдещето, само че предсказанията ѝ могат да схващат единствено тези, които схващат птичия ѝ език. Във всеки случай, славяните имат вяра, че самият вик на Гамаюн към този момент е добър знак.

 Баба Яга и птичи девици. Илюстрация към съветска приказка. 1902

Баба Яга и птичи девици. Илюстрация към съветска приказка. 1902Иван Билибин/Свободни източници

Образът ѝ се корени в иранския фолклор и по-точно в митичната птица Хумай.

 Гамаюн, пророческа птица, 1898 година

Гамаюн, пророческа птица, 1898 г.Виктор Васнецов/Дагестански музей за изящни изкуства „ П. С. Гамзатова “/Свободни източници

Относително актуален облик на Гамаюн дава картината на Виктор Васнецов „ Гамаюн “ от 1897 година, в която художникът е изобразил чернокрила птица със скръбно, „ лишено от всякаква царственост “ женско лице с детски черти.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР